mies hymyilee ja katsoo suoraan silmiin

Miten löytää motivaatio liikunnan aloittamiseen?

Viimeiset vuodet ovat saattaneet olla liikunnan kannalta haastavia. Lähes kaikki sisällä tehtävät harrastamisvaihtoehdot laitettiin kiinni useaan otteeseen, ihmisten kohtaaminen oli riski, ja lisäksi sekä opinnot että työ tapahtuivat pääsääntöisesti etänä. Arkiliikunta väheni ja liikkumisen vaihtoehdoiksi jäivät kotona ja ulkona tapahtuva liikunta. Ei siis ihme, jos olet tilanteessa, jossa säännöllinen liikunta on pudonnut pois. Miten päästä takaisin liikunnallisempaan elämään?

Motivaatioomme vaikuttaa voimakkaasti:

  • tekemisen mielekkyys
  • päämäärien asettaminen ja
  • niiden saavuttaminen.

Toiminnan- ja valinnanvapaus ovat seikkoja, jotka olivat ennen pandemiaa itsestään selviä asioita meille kaikille. Miten siis löytää jälleen motivaatio omaan tekemiseen?

Sisäinen motivaatio jaetaan kolmeen perustekijään:

  • kyky
  • autonomia ja
  • yhteisöllisyys.

Kysy itseltäsi:

1. Mikä on minulle tärkeää?

Mieti, mitä tavoittelet ja mikä on sinulle tärkein syy liikkua.

Ehkä olet utelias uusia haasteita tai lajeja kohtaan? Ehkä haluat haastaa omaa kroppaasi? Ehkä kärsit joistakin vaivoista, joita liikunnalla voisi parantaa tai haluat pitää huolta omasta terveydestä ja jaksaa paremmin? Kenties haluat tavata ihmisiä tai unelmoit vaikkapa maratonista? Tai  ehkä vain haluaisit uuden harrastuksen. Ei ole vain yhtä ja oikeaa vastausta. Mieti ja jäsentele miten pääset omaan tavoitteeseen ja kulje sitä reittiä mikä motivoi sinua eniten. Tarvittaessa pyydä valmentajan apua.

2. Millä tavalla minä haluan liikkua?

Liikunta tuottaa kiistattomia terveyshyötyjä. Meidän kaikkien siis tulisi liikkua. Mieti, nautitko taitojen kehittämisestä, yhteisestä tekemisestä, luonnosta tai jostakin muusta erityisesti? Olet oman itsesi paras asiantuntija. Riippuen vastauksestasi, lajeja voisi olla tanssi tai kamppailulajit, ryhmäliikunta, uinti, hiihto tai kuntosali. Ehkä ei mikään edellä mainituista tai ehkäpä ne kaikki.

Lajin valinnassa kannattaa mennä mielekkyys ja monipuolisuus edellä. Kokeile rohkeasti ja hyväksy sekin jos jokin tuntuu sinusta hirveältä. Kokeile jotakin muuta.

Monilla asuinalueilla ja opiskelijajärjestöillä on myös ns. höntsä-joukkueita: ota niistä selvää. Valitse itsellesi sopiva taso niin tekeminen pysyy kiinnostavana ja vältyt ylimääräisiltä turhautumisilta. Kuntosalille kuuluvat kaikki vasta-alkajista olympiatason urheilijoihin. Muista, että UniSportilla opastus- ja neuvonta-aikoina Personal trainerit ovat salilla kaikkia varten.

3. Mikä minua estää?

Useimmat syyttävät kiirettä ja ajanpuutetta. Meillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omiin valintoihimme ja kalentereihimme. Kalentereista löytyy toki välttämättömyyksiä, mutta paljon on myös tilaa priorisoinnille.

Priorisoitko itseäsi riittävästi? Liikunta on sijoitus omaan hyvinvointiisi, jonka arvoa ei voi mitata. Muista, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa liikkua.

Kiireisempään arkeen sopii työmatkapyöräily ja palaverit kävellen. Myös ystävien ja perheen kesken ajanviettäminen voi olla liikunnallista. Liikuntaan tarvitset kuitenkin aikaa, joten se on hyvä aikatauluttaa myös kalenteriin. Kun olet luonut suunnitelman, on aika siirtyä toteutusvaiheeseen. Ole realisti: innostua saa, mutta tolkku täytyy säilyä. Lisää liikunnan määrää vähitellen, niin vältyt turhilta sairastumisilta ja loukkaantumisilta. Kun aloitat jotakin uutta, älä vaadi itseltäsi täydellisyyttä, sillä oppiminen ja muutos vie aikaa. Jos olet asettanut haastavan tavoitteen, se vaatii myös kärsivällisyyttä. Me kaikki epäonnistumme säännöllisesti jossakin, sen saa hyväksyä ja se on ok. Luovuttamisen sijaan aina voi yrittää uudelleen.

On myös etu, jos osaa nauraa itselleen - ei liikkumisenkaan tarvitse niin vakavaa olla!

 

Sonetta Harjanne, personal trainer ja ryhmäliikunnanohjaaja UniSportilla