Kuvituskuva

Löydä rohkeus toteuttaa itseäsi liikunnalla

Liikunnan harrastaminen on monille tärkeä osa omaa arkea sen auttaessa niin fyysisen kunnon kuin psyykkisen hyvinvoinninkin ylläpitämisessä – liikunnan mukanaan tuomista hyvän olon ja ilon tunteista puhumattakaan. Vaikka liikunnan harrastaminen ja itsensä toteuttaminen liikunnan kautta voivat olla helppoja asioita joillekin, voivat ne tuntua haastavilta monille muille aiheuttaen jännitystä ja epävarmuutta.

Meistä jokaisella on kuitenkin yhtäläinen oikeus nauttia kaikesta siitä hyvästä, mitä liikunta antaa ja mahdollistaa. Siksi haluammekin seuraavien näkökulmien kautta auttaa ihan jokaista löytämään rohkeutta nauttia liikunnasta omalla tavallaan – sekä toteuttaa itseään liikunnalla.

Epävarmuus on luonnollista

On täysin luonnollista kokea epävarmuutta itselle uusien liikuntakokemusten äärellä.

Mielessä saattaakin pyöriä lauseita kuten “pysynköhän lainkaan tanssitunnin koreografiassa mukana”, “ihmetteleeköhän muut treenaajat saliohjelmaani ja liiketekniikoitani” tai “toivottavasti en ole koripallopelissä joukkueeni heikoin lenkki”.

Todennäköisesti hyvin monet kanssaliikkujat – varsinkin itselle uuden lajin äärellä olevat – käyvät läpi tämäntapaisia ajatuksia. Jo pelkästään se tieto, ettei olekaan ainoa näiden ajatusten kanssa, saattaa helpottaa epävarmuuden keskellä. Ja toisekseen on hyvä huomata se lohdullinen tosiasia, että epävarmuus hälvenee, kun kokemus liikuntalajeista karttuu.

Odotuksilla ja tavoitteilla on väliä

Rohkeuden puute ja epävarmuus voivat johtua myös liikuntahetkelle asetetuista epärealistista odotuksista sekä siitä, että odottaa myös itseltään liikoja.

Korkeat odotukset ja armottomuus itseä kohtaan todennäköisesti vain lamauttavat ja syövät rohkeutta innostamisen sijaan.

Näissä tilanteissa rohkeutta voi lähteä etsimään paitsi omien odotusten läpikäymisestä, myös realististen ja itsestä hyvältä tuntuvien tavoitteiden asettamisesta. Jo ennen liikkumaan lähtemistä voikin pohtia, mikä liikkumisessa saisi kokemaan iloa ja tyytyväisyyttä itsestä. Myös pienten ja omalta tuntuvien välitavoitteiden asettaminen voi tehdä hyvää, sillä niistä saa rohkeutta nauttia matkasta jo silloin, kun oma kokemus, taidot sekä rohkeus vielä karttuvat.

Treenikaverista voi ottaa tukea ja ammentaa rohkeutta

Kuten ei muissakaan asioissa elämässä niin ei myöskään liikunnassa tarvitse pärjätä yksin.

Lähtiessäsi kohti uusia liikuntakokemuksia voit aina ottaa kaverin tueksesi. Kuntosalilta, ryhmäliikuntatunneilta tai palloiluvuoroilta voi myös löytää ympärille uusia ihmisiä, joiden kanssa voi kerätä rohkeutta lajikokeiluihin yhdessä. Ja mikä parasta, treenikaverin kanssa on mahdollista tukeutua toinen toiseen sekä tsempata ja rohkaista toinen toistaan.

Jos koet kaipaavasi tukea nimenomaan sellaiselta henkilöltä, jolle treenaaminen on todella tuttua, kannattaa harkita myös valmentajan ottamista tueksi. Kun otat personal trainerin avuksesi, ei sinun tarvitse tietää treenaamisesta etukäteen mitään – mikä onkin ihanan huojentavaa. PT:n johdolla treenaamiseen tutustuminen, treeneissä onnistuminen ja niissä edistyminen kasvattavat takuuvarmasti myös itseluottamusta ja rohkeutta.

Innostu, heittäydy ja hulluttele

Liikunnan ei todellakaan tarvitse olla vakavaa!

Toisinaan rohkeus voi löytyä siitä, että välttää ajattelemasta asioita liikaa. Heittäytyminen tekemiseen ja liikkeeseen voi parhaimmassa tapauksessa tempaista mukaansa ja saada unohtamaan kaiken ympäriltä. Näin myös epävarmuus ja niiden takana piilevät seikat saavat jäädä sivuun liikunnasta nauttimisen tieltä.

Tällaiseen flow-tilaan pääseminen, heittäytyminen ja jopa hulluttelu ovatkin monesti parhaita tapoja iloita ja nauttia liikunnasta. Ja nämä ilon ja nautinnon tunteet ovatkin ehdottomasti asioita, jotka tekevät liikkumisesta ja siten itsensä toteuttamisesta uskaltamisen arvoista!

 

Teksti:

Jenni Uuras

Hyvinvointikirjoittaja