Nainen tekee askelkyykkyä ulkona talven jälkeen

10 vinkkiä miten lisäät liikuntaa arkeen

Oletko joskus miettinyt, liikutko tarpeeksi? Tutustu artikkelissamme liikkumisen suosituksiin. Ota lisäksi käyttöösi 10 vinkkiä arkiliikunnan lisäämiseksi. Tulosta lista ja ruksaa aina kun onnistut! Ehkä haastat myös kaverisi?

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat tuoneet muutoksia arkeen ja on sopeuduttu uuteen. Työmatkaliikunta on vähentynyt etätöiden myötä. Liikuntaharrastuksiin vaikutuksensa ovat tuoneet liikuntapaikkojen sulkeminen, ja sittemmin erilaiset rajoittamistoimet. Vaikka pandemia ei tutkimuksen (*) mukaan työikäisillä vähentänyt kokonaisliikunnan määrää kevään poikkeusolojen aikana, on tärkeä muistaa sisällyttää arkeensa riittävä määrä liikuntaa.

Liikkumisen suositus

Aikuisten liikkumisen suosituksen(**) minimi on joko 2 tuntia ja 30 minuuttia reipasta kestävyystyyppistä liikuntaa viikossa (esim. kävely, sauvakävely, hyötyliikunta, rauhallinen pyöräily, raskaat koti- ja pihatyöt) tai vaihtoehtoisesti 1 tunti ja 15 minuuttia rasittavaa tai kuormittavaa kestävyysliikuntaa viikossa (esim. juoksu, vauhdikas pyöräily, kuntouinti, pallopelit).

Tämän lisäksi olisi hyvä tehdä kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa (esim. kuntopiiri, kuntosali, jumpat, pallopelit, luistelu tanssi, tasapainoharjoittelu).

Kaaviokuva UKK:n aikuisten liikkumisen suosituksesta.

10 vinkkiä miten lisätä liikuntaa arkeen

  1. Pyöräile tai kävele työmatkasi. Jos kuljet bussilla, jää välillä yksi pysäkki aiemmin ja kävele loppumatka. Kropan lisäksi mielikin herää paremmin alkavaan päivään! Jos työskentelet etänä, voitko tehdä aamulla työmatkan mittaisen kävely- tai pyörälenkin – vaikka kahdestikin? Aamulla liikunta herättelee ja iltapäivällä teet selkeän rajan työn ja vapaa-ajan välille.
  2. Pyri lisäämään aktiivisuuttasi kaikessa mitä teet. Valitse portaat hissin sijaan, hae posti, älä huuda viereiseen huoneeseen asioita, vaan kävele kertomaan asiasi paikan päälle – mitä kaikkea keksitkään.
  3. Käytä mahdollisuuksien mukaan seisomapöytää tai istu jumppapallon päällä. Tee pari kyykkyä tai punnerrusta pienenä taukojumppana. Pidä minuutin tauko puolen tunnin välein.
  4. Ehdota ja pidä kokoukset kävelykokouksina tai seisten. Voitko etätöissä lähteä kävelylle ja osallistua kokoukseen puhelimellasi?
  5. Käy lounaalla työpisteesi ulkopuolella. Saat samalla jaloittelua. Vältä syömistä koneen ääressä!
  6. Valitse kotityöt, jotka vaativat fyysistä aktiivisuutta. Vaihda vaikka treenivaatteet ja oikein nauti, kun hiki lentää! Rivakka muutaman tunnin siivous sopii hyötyliikunnaksi.
  7. Hyödynnä television katseluun käyttämäsi aika tekemällä esim. lihaskuntoliikkeitä.
  8. Lisää arkitoimiin liikettä; kyykkää pyykkiä ripustaessa, nouse varpaille ruokaa laittaessa, pese hampaita yhdellä jalalla seisten jne. Haasta kotona muutkin ja hassuttele!
  9. Hyödynnä pihatöitä, joissa voit nauttia haravoinnista, lapioimisesta, kyykkäämisestä ja kantamisesta.
  10. Tapaa ystäviä tai hoida parisuhdetta kävellen – ulkona mieli ja ajatuksetkin tuulettuvat ja saavat uutta perspektiiviä!

Haaste

Kuinka monta vinkkiä saat listalta kokeiltua tämän kuukauden aikana?


Liikettä talveen!

 


(*) https://www.liikuntaneuvosto.fi/lausunnot-ja-julkaisut/koronapandemian-…
(**)https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten…