Mitä kehosi koostumus kertoo terveydestäsi?

9.1.2019 - 11:25
""
Kehonkoostumusmittauksella saadaan luotettavasti mitattua, mistä keho koostuu. Mittaustuloksia tulkitsemalla saamme hyvin paljon tietoa terveydentilastamme, mikä puolestaan voi herätellä pitämään huolta riittävästä liikunnasta ja terveellisistä ravintotottumuksista.

UniSportilla valikoimassa olevasta InBody-kehonkoostumusmittauksesta saa jos jonkinlaista dataa aina hauiksen ympärysmitasta solunsisäiseen vesimäärään. Mitkä sitten ovat ne terveyden kannalta tärkeimmät kehonkoostumuksen mittarit, joita kannattaa seurata – tässä mielestäni kolme tärkeintä:

1. Viskeraalirasvan määrä

Haitallinen sisäelinrasva eli ns. viskeraalirasva olennainen terveysmittari ja on terveyden kannalta merkittävämpi tekijä kuin ihonalainen rasva. Ihonalainen rasva on helppo havaita peilikuvasta ja sen vuoksi siihen kiinnitetään luonnollisestikin huomiota “näkymätöntä” viskeraalirasvaa enemmän.

Sisäelinrasva sijoittuu sisäelinten ympärille, jolloin rasva heikentää haitallisesti sisäelinten verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa. Liian suuri määrä viskeraalista rasvaa on yhteydessä moniin vakaviin sairauksiin, esimerkiksi diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Elintapoja korjaamalla saadaan viskeraalirasvassa aikaiseksi merkittäviä muutoksia jo muutamassa kuukaudessa. Kehomme on niin fiksu, että se alkaa vähentämään rasvaa ensimmäiseksi juuri tästä haitallisesta rasvasta, silloin kun kulutamme enemmän kuin saamme ravinnosta energiaa eli kun ollaan “energiavajeessa”. Pieni energiavaje on vaatimus sille, että rasva vähenee ja paino tippuu.

Vastaavasti kun liikunta vähenee ja syömistottumukset muuttuvat epäterveellisiksi, viskeraalirasva kohoaa verraten nopeasti. Liikkumattomuuden ohella epäterveellinen ravinto, tietyt päihteet, stressihormonit ja perimätekijät vaikuttavat haitallisesti viskeraalisen rasvan määrään. Viskeraalirasva onkin yksi parhaista elintapoja kuvaavista muuttujista.

Viskeraalirasvan kohdalla kehonkoostumusmittauksesta näet konkreettisesti, onko haitallisen sisäelinrasvasi määrä normaalilla (1-9) tasolla.

2. Lihasmassan määrä

Monet ymmärtävät lihasvoiman ja -massan merkityksen vasta vanhemmalla iällä. Riippuu nimittäin pitkälti lihasvoimistasi, jäätkö vanhana sänkyyn hoidettavaksi muiden armoille vai porskutatko vielä eläkepäivilläsi virkeänä erilaisten aktiviteettien parissa.

Lihasvoima on yleensä suurimmillaan noin 30 vuoden iässä, jonka jälkeen se alkaa hiljalleen heiketä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että lihasvoimaa ja -massaa pystyy kehittämään vaikkapa hamaan loppuun saakka harjoittelemalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä aikaisemmin aloitat, sitä paremmat edellytykset sinulla on kehittyä ja sitä vahvemman pohjan luot tulevaisuutta ajatellen.

Lihasmassaan liittyen kehonkoostumismittaus havainnollistaa, onko lihasmassasi määrä terveyttä edistävällä tasolla ja antaa ehdotuksen lisättävän lihasmassan määräksi siinä tapauksessa, jos lihasmassaa ei ole riittävästi. Mittauksesta näet myös, miten lihasmassa on jakautunut raajojen välillä (ylävartalo, keskivartalo, alavartalo) ja onko kehossasi isoja puolieroja.

3. Luun mineraalimassa

Luukudos muovautuu koko ajan ja noin kolmekymppisenä luuta alkaa hajota enemmän kuin sitä syntyy. Elintavoilla pystyy hidastamaan tätä vaurastumista ja sitä kautta lisäämään toimintakykyä tulevaisuudessa.

Luita pystyy vahvistamaan terveellisellä ravinnolla sekä liikunnalla, jossa luustoon kohdistuu iskuja, nopeita kiertoja, vääntöä ja tärähdyksiä. Esimerkiksi pallo- ja mailapelit, jumpat ja tanssit ovat hyviä lajeja luiden vahvistamista ajatellen. Lihasvoimaharjoittelu on puolestaan erinomainen luustoa vahvistava laji erityisesti niille, joille hyppyjä sisältävä liikunta ei sovi.

Kehonkoostumuksesta saat selville luun mineraalimassan määrän ja voit verrata sitä viitearvoihin.

Lähde rohkeasti mittauttamaan näitä tärkeitä terveysmuuttujia

Monet kehonkoostumusmittausta harkitsevat pelkäävät, että mittauksesta tulee ainoastaan huonoja tuloksia, jotka paljastuvat paitsi itselle niin myös ohjaajalle mittauksen yhteydessä. Jos itse pohdit tällaisia ajatuksia niin muista, että mittauksia tekevien ohjaajien tehtävänä ei ole ruotia tuloksia tai päivitellä sitä, miten tämän hetkiseen tilanteeseen on päädytty. Sen sijaan, mittaustuloksia tarkastellaan aina objektiivisesti ja positiivisesta näkökulmasta.

Mittauksen tarkoitus on kannustaa sinua pitämään huolta riittävästä liikunnasta ja terveellisistä ravintotottumuksista ja tavoitteena on, että mittauksen jälkeen olet entistä motivoituneempi pitämään terveydestäsi huolta!

UniSportin keskuksista mittauksia voi tehdä UniSport Kluuvissa sekä UniSport Kumpulassa. Kun päätät tulla mittaukseen, voit valita joko (1) ohjaajan tekemän palautteellisen mittauksen tai (2) omatoimisen drop in -mittauksen. Lue lisää ja varaa aikasi täällä.

UniSportin seuraavat kehonkoostumusmittausajat löydät täältä.

----

Kirjoittaja Jussi Pesola toimii UniSportilla palvelu- ja markkinointisuunnittelijana sekä ohjaajana. Jussi on toiminut monta vuotta personal trainerina ja tehnyt ja analysoinut satoja kehonkoostumismittauksia. 

Jutussa käytetyt lähteet:

Lihasvoimaharjoittelu on ihmelääkettä – Jan Sundell

http://www.inbody.fi