Kuva käpytikasta hiirenkorvaisen koidun rungolla. Kuvaaja Kati Manner.

Luontoliikunta ja lintujen kevätseuranta

Luonto lisää hyvinvointia, palauttaa stressistä ja elvyttää. Luontoliikunta sekä aktivoi että rauhoittaa. Erityisesti kevään tullen ja valon lisääntyessä luonto tarjoaa paljon seurattavaa, kuten muun muassa linnut ja luonnon herääminen kasvuun. Personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja Jenni Haukirauma kirjoittaa, miten pääset hauskassa ja monipuolisessa lintuharrastuksessa alkuun.

Kevät on jälleen tervetullut vuodenaika kylmien pakkasten jäljiltä. Lisääntyvä valo ja auringon lämpö houkuttelevat ulos liikkumaan. Ulkona on tilaa ja väljää, joten ulkoilla voi koska tahansa, turvallisesti ja omassa tahdissaan. Toteatko nyt, että vihaat juoksemista, ja kävely on tylsää? Entäpä, jos yhdistäisit ulkoiluun lintujen ja luonnon tarkkailua?

Yksi varma kevään merkki on muuttolintujen paluu talvehtimisseuduiltaan takaisin Suomeen. Mustarastaan huilu korkealla puunlatvassa ja sepelkyyhkyn kujerrus aidan päällä ovat selvä merkki siitä, että päivä on pidentynyt, ja kesä lähestyy, vaikka talvi ei vielä päästäisi kokonaan otteestaan. Luonto tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Pääkaupunkiseudun upeat viheralueet, metsät ja puistot, ovat korvaamattomia paikkoja linnuille ja eläimille, mutta myös ihmisille rentoutumiseen. Etätyö on saattanut vähentää esimerkiksi työmatkoihin käytettävää, ulkona vietettyä päivittäistä aikaa, ja pimeän talven aikana tuolille kangistuneen kevään vartojan voi aluksi olla hankala irrottautua penkistään ulkoilemaan. Mutta nyt se kannattaa. Stressi tutkitusti vähenee luonnossa liikkuessa, joten sekä keho että mieli virkistyy.

Alkuun lintuharrastuksessa

Maalis-huhtikuu on käynnistänyt lintujen paluumuuton, mutta vielä ei olla päämuutossa, joten lintujen tunnistaminen on helppo aloittaa muutamasta lajista. Talvehtimaan jääneet tiaiset saatatkin tunnistaa: Nyt ne myös kuulee hyvin, kun kevättä rinnassa laulavat koiraat kutsuvat naaraita pesäpuuhiin. Myöhemmin keväällä saapuvat mm. kahlaajien ja hanhien päämuuttojoukot, osa läpikulkumatkalla levähtäen, osa meille pesimään jääden.

Lintujen tarkkailusta erityisen mielenkiintoista tekee se, että kaikki aistit herkistyvät. Voit opetella laulua ja kuunnella, tai painaa mieleen erityisiä tuntomerkkejä aina nokan väristä ja pyrstön pituudesta lähtien. Ääntä kannattaa myös nauhoittaa, mikäli kännykkä on retkellä mukana, ja tuntomerkit kirjata: Näin voit myöhemmin tarkistaa, mikä laji on kyseessä. Aloittaa voi hyvin ilman minkäänlaisia välineitä, mutta kohtuullisella kiikarilla pääset jo helposti askeleen lähemmäksi lintumaailmaa. Kokeneemmat lintujen tarkkailijat voivat haastaa itseään esimerkiksi opettelemalla latinankielisiä nimiä. Lintuja voi tunnistaa myös pyörän selästä tai polkujuoksulenkillä, varsinkin siinä vaiheessa, kun tunnistat eri lajeja äänien perusteella.

Luontoliikkujan kevätpukeutuminen

Keväinen aurinko lämmittää jo retkeilijääkin, mutta ulos luontoon lähtiessä kannattaa kuitenkin panostaa riittävään pukeutumiseen. Huhtikuun viima yllättää helposti kokeneemmankin ulkoilijan, ja lintuja etsiessä on pysähdyttävä välillä paikoilleen. Juoksulenkille lähtiessä ohjeistus on, että kun alussa on vähän kylmä, on vaatetus lopulta juuri sopiva. Linturetkelle kannattaa pukeutua aivan toisinpäin: Alussa ulos astuessasi on vähän kuuma, mutta keväisessä viimassa huomaat tarkenevasi juuri ja juuri. Paksuista hanskoista kiität itseäsi vielä kotona!

 

 

Teksti: Jenni Haukirauma
Jenni on liikunta-alan yrittäjä, fysiikkavalmentaja ja ryhmäliikuntaohjaaja. Liikunta-alalla hän on päätoimisesti toiminut vuodesta 2004. Jenni toimii UniSportissa ryhmäliikuntaohjaajana ja personal trainerina.

Kuva: Kati Manner