""

Liikunnan aloittaminen UniSportissa

Olet päättänyt aloittaa liikkumisen, hienoa! Tälle sivulle on koottu vinkkejä ja suosituksia, miten pääset alkuun ja mitä voisit UniSportissa kokeilla. Vain kokeilemalla voit löytää oman juttusi. Tutustu omaan motivaatioosi ja suunnittele. Muista nauttia matkasta!

Yleiset vinkit aloittajalle

Kun olet aloittamassa liikuntaharrastusta tai liikuntaa ylipäätään, on tärkeää pohtia mikä on sinulle mieleisin tapa liikkua ja miksi liikut. Vaihtoehtoja on paljon. Haluatko liikkua itseksesi vai porukassa? Saatko lisätsemppiä ohjaajasta vai motivoidutko itseksesi. Aloita treenit rauhallisesti ja lisää määrää sekä tehoa myöhemmin. Suunnittele treenit laittamalla ne kalentreiin. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Aseta konkreettisia ja kivoja tavoitteita, mitkä kuitenkin haastavat sinua riittävästi - ja ennen kaikkea tuovat sinulle iloa.

Liikunnan vaikutukset

Liikunta tekee hyvää! Liikunnalla on sekä fyysisiä, psyykkisiä että sosiaalisia vaikutuksia. Liikunta virkistää, tuottaa iloa ja kokemuksia, vähentää stressiä ja nostaa mielialaa. Liikunta parantaa myös muistia ja tehostaa oppimista. Hyvä kunto koostuu siis monesta osa-alueesta, jotka vaikuttavat toimintakykyysi, terveyteesi ja mieleesi.

Keskeisiä terveyskunnon alueita ovat muun muassa kestävyyskunto, lihaskunto ja liikehallinta. Monipuolisella liikunnalla kehität ja ylläpidät näitä kaikkia hyvän kuntosi komponentteja - hyvää mieltä ja oloa unohtamatta.

Kestävyyskunto eli aerobinen kunto tarkoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä. Kestävyyskuntoa harjoittamalla edistät sydämen, keuhkojen ja verisuonten terveyttä.Verenkierto tehostuu, lihaksesi ja aivosi saavat paremmin virtaa! Verenpaineesi ja leposykkeesi laskevat. Aerobinen kunto mielletään terveyskunnon perustaksi, mutta kehittämistä ja ylläpitoa tarvitsevat muutkin osa-alueet!

Lihaskuntoa treenaamalla lisäät lihasmassaa, -kestävyyttä ja -voimaa. Vahvat ja kestävät lihakset auttavat arjessa ja kaikessa liikunnasssa. Lihaskunto suojaa myös niveliä ja vahvistaa luustoa.

Liikehallintaa treenaamalla kehität taas ketteryyttä, tasapainoa, koordinaatiota sekä asentojen ja liikkeen hallintaa. Hyvä asento- ja liikehallinta ehkäisee muun muassa kehon virheasennoista seuraavia rasitustiloja sekä muita vammoja. Tasapainon harjoittaminen on tärkeää toimintakyvyn ylläpitoa - varsinkin, mitä enemmän ikää karttuu.

Ryhmäliikunta

Ryhmäliikuntatunneilla treeniä siivittää ryhmän hyvä fiilis sekä innostava ohjaaja, jonka mukana tulee treenattua juuri sitä, mitä pitääkin. Tarjonnastamme löydät monen tyyppisiä tunteja, halusitpa sitten liikkua kevyesti tai tehokkaammin. Jotta sopivan tunnin löytäminen olisi helppoa, ryhmäliikunnan tunnit on jaettu kategorioihin niiden sisällöstä riippuen. Kaikista kategorioista löytyy vasta-alkajalle sopivia tunteja.

Tutustu rohkeasti siihen, mikä kiinnostaa! Useilla tunneilla ohjaaja antaa vaihtoehtoja helpompiin ja vaativampiin liikkeisiin. Jos vauhti on liian kova, tee hiukan rauhallisemmin omaan tahtiin. Se on vain fiksua.

Kehonhallinta ja liikkuvuus - kategoriasta kannattaa kokeilla Kuntojumppaa tai Niska-selkä -tuntia. Nämä sopivat sekä aloittajalle että toimistotyön tai staattisten työasentojen jäykistämille. Kehonhuoltotunneista hyötyvät ihan kaiken tasoiset liikkujat!

Jooga ja pilates -kategorian tunneilla lisäät liikkuvuutta ja parannat ryhtiä. Lempeä hathajooga ja yin-jooga ovat helposti lähestyttäviä rauhallisia tunteja. Iyeangar-joogassa hiot tekniikkaa.

Tanssi ja koreografia -kategorian tunnit kehittävät sekä kehoa että mieltä. Tanssi huoltaa aivoja! Aloita hauskoilta Dance Mix -tunneilta tai helpolta SH'BAM -joraustunnilta.

Voima ja kestävyys -kategoriasta löydät vauhdikkaampia ja teholtaan intensiivisempiä tunteja. Tutustu ainakin keskivartalotreeniin ja kahvakuula-tunteihin.

Kuntosali

Kuntosalitreeni on itsenäistä ja melko lailla aikataulutonta. Voit helposti suunnitella treenin lähes mille vuorokauden ajalle tahansa saliemme laajojen aukioloaikojen puitteissa. Et tarvitse välineitä, joustavat vaatteet ja sopivat jalkineet riittävät.

Kuntosaliharjoittelun voit aloittaa itsenäisesti, mutta tarjoamme myös apua, jos tarvitset lisää tsemppiä. Opastus ja neuvonta -aikoina kuntosaleillamme on personal trainer paikalla. Voit kysyä häneltä vinkkejä oikeisiin suoritustekniikoihin sekä ideoita treenaamiseen. Jos edellisestä salitreenistä on jo aikaa, suosittelemme myös Kuntosalistarttia, joka on kahden tunnin pienryhmäkurssi, missä käydään ohjaajan johdolla läpi omatoimiseen harjoitteluun sopiva perusohjelma koko keholle. Aloittajana kannattaa keskittyä ensisijaisesti oikeaan tekniikkaan ja harjoitteluun totuttautumiseen.

Palloilu

Palloilu kehittää koordinaatiota ja liikehallintaa. Pelissä liikkuminen sisältää monipuolisesti koordinaatiota kehittävää kikkailua, suunnanmuutoksia ja spurtteja. Samalla kehität kestävyttä ja voimaakin. Pallon perässä juostessa et myöskään ehdi miettiä muita asioita, joten aivot palautuvat hyvin vaikkapa intensiivisestä opiskelu- tai työpäivästä.

UniSportissa voit harrastaa palloilua monella tavalla. Aloita esimerkiksi pallopeliryhmien rentovuoroilta, koota oman peliporukan ja varata vuoron tai läiskiä sulkapalloa kaverin kanssa kertavuoroilla tai koko kauden vakiovuorolla.

Pallopeliryhmät

Sulkapallo

Kurssit

Kurssi on kiva tapa ottaa haltuun uusi laji tai treenimuoto ja tutustua tekniikkaan. Kursseilla treenaat samassa ryhmässä koko kurssin. Opetus on aina etenevää. Tanssikursseilla pääset esimeriksi harjoittelemaan koreografiaa kunnolla. Jooga- ja pilateskursseilta saat taas hyvät eväät osallistua viikkotunneillemme. Kuntosalistartista saat eväät salitreenin aloittamiseksi.

Kurssit