Kuvituskuva ilo

Koetko iloa liikunnasta? Liikunnan ilo kuuluu jokaiselle

Ihminen on luotu liikkumaan. Kuitenkin koko ajan kehitetään aktiivisuutta korvaavia välineitä sekä sähköisiä järjestelmiä, joiden ansiosta asiat tapahtuvat nappia painamalla. Tämä ohjaa ja totuttaa meitä liikkumattomuuteen. Jotta toimintakyky säilyy hyvänä läpi elämän, keho tarvitsee liikettä päivittäin. Itselle mielekkäitä asioita tulee tehtyä matalammalla kynnyksellä ja siksi onkin tärkeää miettiä, minkälainen liikunta tuo itselle iloa.

Miten löytää liikunnan ilo?

Liikunta vapauttaa hyvän mielen hormonia, mutta ensin on päästävä liikkeelle!

On hyvä pohtia, miksi toiset lähtevät hymyssä suin liikkumaan ja toisille jo pelkkä ajatus liikunnasta nostaa esiin epämukavia tunteita. Jos jälkimmäinen kuulosti tutulta, etkä ole vielä löytänyt sisäistä liikkujaasi, kannattaa liikuntaa lähestyä toisella tapaa. Olet mahdollisesti aloittanut turhan kovaa tai kokeillut liian vaativaa lajia tai syystä tai toisesta sinulle sopimatonta ryhmää. Liikunta voi parhaimmillaan olla mukava sosiaalinen tapahtuma, kun löytää itselle sopivan tavan ja ryhmän liikkua. Kannattaa siis jatkaa oman jutun etsimistä, sillä jokainen voi löytää hymyn huulille, kun löytää itselleen sopivan tahdin.

Millainen liikkuja olen?

Ensin on hyvä tehdä itsetutkiskelua ja miettiä millainen liikkuja olen. Liikunko mieluummin fiiliksen mukaan vai asetanko tavoitteen, jota kohti mennä? Kiinnostaako omien rajojen kokeilu sekä itsensä haastaminen vai nautinko rennosta menosta? Millaisessa seurassa haluaisin liikkua? Kaverin kanssa tai ehkä ohjaajan opastamana ryhmäliikuntatunnilla? Vai onko itsekseen liikkuminen sittenkin mielekkäin tapa? Yksi vaihtoehto on kokeilla henkilökohtaista valmentajaa, jonka kanssa teet juuri sinulle suunniteltuja harjoituksia.

Mikäli treenaamaan lähteminen kuulostaa hankalalta, voit aloittaa päivittäisellä hyötyliikunnalla ja kulkea esimerkiksi osan työmatkasta kävellen tai valita portaat hissin sijaan.

Erilaiset liikuntatyylit ja -lajit

Pohdittuaan omia mieltymyksiä, voi alkaa miettiä liikuntatyylejä ja -lajeja kokeiltavaksi. Onko jokin nuoruuden harrastus jäänyt unholaan ja siihen olisi kiva palata? Harrasteporukoita on runsaasti tarjolla ja ne ovat hauska tapa tavata uusia ihmisiä. Jos tykkää ohjatusta liikunnasta, mutta samalla myös omasta rauhasta, kokeile online-tunteja. Online-tunnit ovat kiireisen ihmisen pelastus, kun aikaa säästyy kulkemiselta. Ilon ja mielekkyyden säilyttämisessä auttaa monipuolisuus, joka on tärkeää myös terveyden kannalta. Kokeilemalla eri lajeja ja tunteja haastat ja vahvistat kehoa monipuolisesti. Pikkuhiljaa huomaat, kuinka taidot ja voimat kehittyvät ja se innostaa liikkumaan.

Treenitehot

On tärkeää muistaa pitää treenitehot kohtuullisina. Kun tekee jatkuvasti vain kovia treenejä, keho ei pääse palautumaan. Into ja ilo alkavat hiipua, kun tekeminen muuttuu liian raskaaksi huonon palautumisen vuoksi. Treenikertojen määrä ja tehokkuus on hyvä miettiä omaan arkeen sopiviksi, jotta voi luoda rutiinin mitä jaksaa ylläpitää. Tehovaihtelut haastavat ja vahvistavat kehoa monipuolisesti samoin kuin eri lajitkin. Korkea tehoisten treenien jälkeen on hyvä malttaa tehdä kevyemmin, jotta keho ehtii palautua ja seuraavakin treeni tuntuu mukavalta. 

Liikunnan ilo

Liikunnan ilon ydin on paljon kiinni siitä, että liikkuu itselle sopivalla tasolla ja tyylillä sekä huolehtii palautumisesta. Tällä tavoin pääsee kokemaan kyvykkyyttä ja onnistumisia, jotka tuovat hyvän mielen sekä lisää voimavaroja. Itsetutkiskelu auttaa löytämään itselle sopivan lajin tai tavan, sillä kaikki osaavat liikkua.

Ei ole väliä onko liikunta kevyttä tai raskasta, tavoitteellista tai fiilispohjaista - pääasia, että se on itselle mielekästä!

Iloisia liikuntahetkiä!

Viivi Avikainen
Liikuntaneuvoja, Ammattivalmentaja, 100m aitajuoksija