Kuvituskuva

Käytännön vinkkejä liikuntarutiinin ylläpitoon

Tammikuussa salit täyttyvät ja kaikkien treenaajien katse on kirkas, motivoitunut. Tavoitteet ovat selkeät ja niiden eteen on valmis työskentelemään myös haastavampana päivänä. Helmikuussa osan katse alkaa jo harhailla. On niin paljon muutakin mukavaa tekemistä tai työt ja opiskelut alkavat painaa päälle toden teolla, jolloin tulee houkutus jättää treenit väliin. Skipata ehkä viikko, sitten toinen ja lopulta todeta, että kuukausi meni ja montakaan treeniä ei rehellisyyden nimissä tullut tehtyä. Mikä avuksi?

1.    Palaa tavoitteisiisi

Toivottavasti kirjoitit vuoden alussa liikuntatavoitteesi ylös. Nyt on hyvä vilkaista, mitä tuli kirjattua ja katsoa, miten on tähän mennessä mennyt.

Jos tavoitteet asettuivat liian korkealle, sairastuit tai tuli treeniähky, laske rimaa. Palaa perusasioiden ääreen, ota hyöty arkiliikunnasta ja tee treenaamisesta mahdollisimman hauskaa, jotta pääset taas liikunnan iloon kiinni. Kokeile vaikka uutta lajia! Jos taas olet kulkenut hienosti tavoitteidesi rinnalla, kiitä itseäsi ja jatka samaan malliin.   

2.    Huomaa hyvä olo ja kirkas mieli

Treenirutiinin ylläpitäminen on helpompaa, kun tietää, miksi treenaa.

Hyvinvoinnin kiriessä oman prioriteettilistan kärkeen, treenille löytyy aina aikaa. Kun haluaa aidosti voida paremmin niin fyysisesti kuin mentaalisesti, on treeneihin helpompi motivoitua myös haasteiden keskellä. Huomaa siis jokainen pienikin edistysaskel ja koeta jokaisen harjoituksen lopussa löytää tehdystä treenistä jotain hyvää. Aina heti harjoituksen jälkeen olo ei ole kevein, mutta jos huomaat arjessa kirkkaamman mielen ja elinvoimaisemman kehon, olet selvästi oikealla tiellä.    

3.      Tunne treeniminäsi ja ennakoi 

Katso kalenteriasi viikkotasolla ja mieti, milloin mieluiten treenaisit tai milloin treeni olisi helpoiten järjestettävissä ja siten myös todennäköisimmin toteutettavissa.

Jos teet treenin heti aamusta, sitä ei sen jälkeen enää tarvitse miettiä. Jos et ole aamuihminen ollenkaan, nauti aamun vapaudesta ja ota ilo irti iltapäivän tai illan treenihetkistä. Jos kammoat sadetta, lunta ja pakkasta, katso online-treenitarjonta. Mikäli tiedät kyllästyväsi yhteen lajiin helposti, osallistu lyhyempiin kursseihin tai viikkotunneille. Löydä laji, josta innostut aidosti, jolloin treeneihin on aina mukava mennä. Muista myös huolehtia riittävästä levosta ja ravinnosta sekä lepopäivistä, sillä kukaan meistä ei pysy kiinni liikuntarutiinissa nälkäisenä ja väsyneenä. 

4.    Ota kaveri mukaan

Treenitreffien sopiminen kaverin kanssa on myös loistava tapa pysyä liikuntarutiinissa ja samalla saat viettää laatuaikaa parhaassa seurassa.

Jos sinulla ei ole ennestään treenikaveria, mene mukaan ryhmäliikuntatunnille, pallopeliryhmään, kurssille tai pt-pienryhmään. Ryhmästä saat uusia kavereita ja muiden tsemppi auttaa valtavasti vaikeampina treenihetkinä. Treenejä on lähes mahdoton jättää väliin, kun tiedät muun porukan sekä valmentajan olevan kuitenkin paikalla. Jos sinulla on mahdollisuus treenata itseäsi kokeneempien harrastajien kanssa, hyödynnä aina tämä tilaisuus. Kokeneemmilta treenikavereilta opit väistämättä hyvät treenirutiinit ja saat paljon lisäinspiraatiota.

5.    Ole armollinen ja kärsivällinen

Älä murehdi enää menetettyjä treenikertoja, vaan tartu treeniin tänään. Ole sinnikäs, luota jokaisen treenikerran vievän sinua eteenpäin kohti tavoitteitasi ja ennen kaikkea opi nauttimaan harjoittelusta! Silloin liikunnasta tulee sinulle elämäntapa ja treenistä luonnollinen, tärkeä osa päivääsi.

Antoisia treenihetkiä!

Outi Sirviö
Joogaopettaja, yrittäjä