Kuvassa UniSportin hyväntuulisia asiakkaita istumassa penkillä ja juttelemassa UniSport Kluuvin aulassa.

Minna Määttä

Ryhmäliikuntaohjaaja
Minna työskentelee UniSportissa ryhmäliikuntaohjaajana. Minnan lajeja ovat afrotanssi, pilates ja kehonhuolto. Minna ohjaa ryhmäliikuntatunteja, kursseja, työyhteisöjen tilauspalvelutunteja, mentoroi uusia aloittavia ohjaajia UniSportissa sekä kouluttaa pilates-ohjaajia.
Minna Määttä unisportin ohjaaja.

Miten päädyit UniSportille?

30 vuotta sitten Pirkko Kantinkoski ja Sirpa Koivisto, yliopistoliikunnan voimanaiset, toivat ennakkoluulottomasti ja kipinä roihuten etnisiä tansseja valikoimaan ja tekivät niistä suosittuja. Pirkko pyysi minua sijaiseksi afrikkalaiseen tanssiin. Tunnit olivat silloin 1,5 tuntisia herkkupaloja. Tuntien pitäminen alkoi sujumaan sen verran mukavasti, että minulle tarjottiin vakkaritunteja. Tunnit olivat tuolloin aina täynnä, sillä ne olivat niin uusia. Afro oli pitkään ainoa tunti, jota ohjasin. Pilates tuli myöhemmin mukaan, sitä olen ohjannut noin 10 vuotta.

Opiskeletko tai työskenteletkö myös jossain muualla?

Toimin yrittäjänä. Minulla on oma pilates-studio ja lisäksi ohjaan ja koulutan myös toisella pilates-studiolla. Lisäksi opiskelen hyvin monialaisesti kaikkea ammattiini liittyvää, esimerkiksi fysiologiaa ja anatomiaa tanssin ohella. Pyrin opiskelemaan niin paljon, kun aikaa ja rahaa riittää.

Ammatti-intohimon ja ideoiden pohjalla on jatkuva kouluttautuminen ja UniSport on tukenut tässä. Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuu hyvin, sillä ne ruokkivat toisiaan. Ohjaajan täytyy olla aktiivisesti myös opiskelijan roolissa, uteliaana ja ei niin kaikkitietävänä, jotta ohjaamisen merkitys pysyy mielessä. On tärkeää olla välillä mentoroitavana.

Mikä UniSportissa on parasta ja miksi UniSport on hyvä työnantaja?

Laaja-alaisuus. UniSportilla on paljon eri kampuksia, paljon eri lajeja sekä laaja-alaisesti osaamista. Yliopisto monilonkeroinen ja niin on UniSportin tarjontakin. Jokaisella keskuksella on eri meininki, johon tietty vaikuttaa myös se minkälaisia opiskelijoita kampuksilla on. Erilaisia tunteja, erilaisia yksiköitä, erilaisia ohjaajia. On aina niin ihanaa nähdä vaihtotilanteessa edellisen ja seuraavan tunnin kävijöitä, sillä ne ovat aivan kuin eri heimo. On ne sitten pienempiä tai isompia. Jos tuntien heimojen kesken ei olisi dialogia, niin ohjaajien kesken on sellaista, että arvostetaan toisia ohjaajia, vaikka toisen ohjaajan lajisisällöstä ei olisi mitään hajua.
Teknologia on ollut asia, josta olen arvostanut UniSportia koko tämän 30 vuotta. Meillä on aina parhaat mahdolliset laitteet käytössä ja aina saa apua. Aina on saanut harjoitella ja siihen on tarjottu teknisesti parhaat mahdolliset olosuhteet. Tästä on ollut myös hirveästi hyötyä muualla. Nyt poikkeusaikana joutui ottamaan ensin itse hirveästi selvää, mutta siihen rinnalle tultiin UniSportillakin nopeasti. Sai hypättyä hyvin kelkkaan mukaan.

Parasta on myös arvostus kehittymishalukkuuteen. UniSportilla mennään arvot edellä, eikä niin että on pakko tahkota paljon rahaa kassaan. Arvot: vastuullisuus, suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja yhteisöllisyys, ovat myös mielestäni hyvin yliopistolle sopivia, ja ne sopivat itselle ohjaajanakin todella hyvin. Sovimme yliopistolle ja siitä on myös pidetty hyvin huolta. Se, että UniSportin arvot tuntuvat meille itsestäänselvyydeltä, kertoo että toiminnassa on onnistuttu todella hyvin. Järjestelmästä on onnistuttu luomaan toimiva.

UniSportissa on todella fiksua jengiä kaikessa erilaisuudessaan. Erilaista sisällöllistä osaamista, asiakaspalvelullista, viestinnällistä osaamista. Ihmiset arvostavat omaa kehitystä ja se näkyy. Olemme kouluttautunutta ja perehtynyttä väkeä ja arvostamme ja luotamme muiden osaamiseen. On ihanaa kehittää itseään, kun näkee että muutkin näkevät vaivaa.

Miten UniSportin palvelulupaus ”Autamme tekemään hyviä valintoja” näkyy työssäsi asiakkaan kanssa?

Ennen ja jälkeen tunnin asiakkaat tulevat juttelemaan, esimerkiksi on tyypillistä, että heillä on konsultoinnin tarvetta. Pyrin jättämään tälle aina aikaa, ennen ja jälkeen tunnin, jotta ehdin kuuntelemaan, auttamaan tai ohjaamaan eteenpäin joko sisäisesti tai ulkopuolelle. Näkee, että tälle on tarvetta ja muutkin tekevät tätä niin paljon kun vain on aikaa. UniSportilla osataan kohdata myös haastavampi viestintä ja kommunikaatio ja kunnioitan asiakaspalvelijoiden kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa asiakaspalvelupisteiden äärellä, opastetaan ja ohjataan eteenpäin. Olen aina ajatellut, että on tärkeää pyrkiä kohtaamaan asiakas kauniisti ja tämä vuorovaikutuksen kauneus on kehittynyt myös ohjaajan ja asiakkaan välillä. Viestinnässä myös hallinnon ja ohjaajien välisissä keskusteluissa näkee, että organisaation sisälläkin opastetaan ja informoidaan hyvin. Siihen suhtaudutaan kauniisti, että joku kysyy.

Miltä tyypillinen työpäiväsi näyttää ja mikä työssäsi on parasta?

Riippuen tuntien määrästä kyseisenä päivänä UniSportilla, mutta usein minulla on samana päivänä myös muualla tunteja. Pidän huolta, että olen UniSportilla ajoissa paikalla, jotta ehdin vaihtamaan kuulumiset asiakasneuvojien, hallintolaisten ja kollegoiden kanssa, keitä keskuksessa on paikalla sekä valmistautumaan omalle tunnille. Ohjaustilanteessa tsekkaan teknologian, vastaanotan asiakkaat ja kommunikoin heidän kanssaan. Jätän rauhaa aloitus- ja lopetustilanteissa itselleni ja mahdollisesti kohtaamilleni ihmisille. UniSportissa asiakkaat itse huolehtivat sisäänkirjautumisesta ja saapumisesta sekä hoitavat muiden asiantuntijoiden kanssa niihin liittyvät ongelmat. Itselle jää aikaa kohtaamiseen ja auttamiseen lajisisältöihin, asiakkaan treenaamiseen ja kokonaisvaltaiseen vointiin sekä muihin elämän asioihin liittyen.

Parasta työssäni on se, että saa tehdä työkseen sitä, mikä on niin valtavan rakasta itselle. Sitä, minkä äärellä itse hääräämiseen, kehittymiseen ja kehittymisen haluun ei kyllästy ikinä. On etuoikeutettua, että sen kaiken jakaminen on työtä ja se että se on elantoa. Vaikka on haastaviakin ja hankaliakin tilanteita ja päiviä tai kausia, niin ohjaamistilanteen äärellä oleminen ja rakkaus omiin ammattisisältöihin ja opettamiseen on vaan niin ihanaa. Opettamista pitää rakastaa tässä työssä ja se mikä ohjaajalla on myös väistämättä osa työtä, on esillä ja katseen kohteena oleminen. Jos se alkaa olla liikaa keskiössä, niin huonosti käy.

Vuorovaikutus ja sisältöjen kiinnostavuus, sekä miten se mahdollistaa monia asioita. Poikkeusaikana virtuaalisisällöt ovat tulleet isoksi osaksi työtä, jolloin vuorovaikutus on ollut ohutta ja omituista. On ollut kuitenkin ihanaa, että sillä on kurottanut toiselle puolelle maailmaa ja palautekin ollut sellaista, että on ihanaa, että on mahdollista osallistua tuolla tavoin tunnille. Vuorovaikutus on moottori ja jos se ei toisi minulle energiaa tai toimisi moottorina, niin sitten täytyisi lähteä muihin hommiin.

Mikä on ollut yllättävintä työssäsi?

Silloin kun aloitin, yllättävää oli ehkä se, että ihanien asioiden tekeminen kantaa työksi ja elannoksi saakka ja pitkäjänteisesti. Toki se on vaatinut sen, että itseään kouluttaa ja jaksaa puurtaa ja jatkaa, vaikka ohjaaminen ei ole aina inspiroinut. Ohjaaminen on oikea ammatti ja se, että vielä kouluttaa ihmisiä tähän ammattiin, on ihmeellistä.

Myös se, että asiakkaissa minkä alan tai intressitaustasta tuleva voi yllättää ohjaajan ja tulla harrastamaan lajia. UniSport on ihana, että on laidasta laitaan lajeja sekä ihmisiä ja tulee itse yllätetyksi. Kaikki ei ole siltä miltä näyttää!

Mitä UniSportiin hakevan ohjaajan tulisi tietää ja kenelle UniSport sopii?

Kun on itse valmis panostamaan ihan kaikella ammattitaidolla ja intohimolla, niin sille saa paljon vastinetta. Asiakkaat ovat tottuneet hyvään ja ne ovat sellaisia että antaa joka ikinen kerta parhaansa ja se palkitaan. Olen kokenut massaketju-keskuksissa vuorovaikutuksellista ynseyttä, mutta UniSportilla se loistaa poissaolollaan. Saa olla oma itsensä ja ei ole mitään sellaista, minkä tyyppinen ihminen tai sorttinen ohjaaja ei sopisi UniSportille. Ei siis ole sellaista ihmissorttia, joka ei sopisi vaan lähtökohtaisesti sovit. Sinun täytyy olla kuitenkin ammatillisesti ja sellaisella yhteisöllisellä asenteella avosydäminen. Jos itsellä on sellainen olo, että haluan tehdä töitä, niin sille varmasti luodaan puitteet ja asiakkaat sekä kollegat arvostavat sitä.

UniSport sopii kenelle tahansa, kenen ammatilliseen sapluunaan työ täällä loksahtaisi. Ammatillinen kehittyminen on mahdollista, vaikka olisi oman osaamisen laitamilla. Joka työtehtävissä on niin mahtavaa väkeä, eli tervetuloa mikä stara vaan, mutta niin täällä on kaikki muutkin. Ihan mistä ammatista vaan on kyse. Meidän työyhteisömme on hyvä paikka olla töissä jokaiselle, missä vaiheessa työuraa tahansa olevalle ihmiselle. En keksi ketään, kenelle en suosittelisi!

 

Kuva: Laura Oja