Kuvassa UniSportin hyväntuulisia asiakkaita istumassa penkillä ja juttelemassa UniSport Kluuvin aulassa.

Kaisa Halminen

Hieroja
Kaisa työskentelee UniSportissa hierojana. Hän toimii laskuttavana palveluntarjoajana eli on yrittäjä UniSportin tiloissa.
UniSportin hieroja Kaisa Halminen työssään.

Miten päädyit UniSportille?

Tulin ensin harjoittelemaan muutamaksi kuukaudeksi, mutta sitten jäin. Aluksi olin tuntityöläinen, joitakin tunteja ja joitakin päiviä. Jossain kohti hieroin viitenä päivänä, nykyään hieron UniSportilla kolmena ja kotona kahtena päivänä. Olen siis täysipäiväinen yrittäjä.

Opiskeletko tai työskenteletkö myös jossain muualla?

Käyn kursseilla. Meitä on porukka, joka kouluttautuu Porvoossa, mutta poikkeusaikana ei kursseja ole oikein järjestetty. Koulutettujen hierojien liitto on onneksi julkaissut materiaaleja netissä. Tekemällä oppii kaikkein parhaiten. Joku näyttää miten pitäsi tehdä ja kun joku tekee sulle, tunnet miltä pitäisi tuntua. Sitten pääset itse vielä kokeilemaan. Opiskelun, työn ja levon yhdistäminen onnistuu paremmin, kun olen vähentänyt työntekoa.  Saatoin aiemmin tehdä kuusikin päivää viikossa töitä ja vielä opiskella yhtenä, niin sen huomasi, ettei sitä jaksanut pitkään. Levolla on suuri merkitys.

Mikä UniSportissa on parasta ja miksi UniSport on hyvä työnantaja?

UniSportissa on paljon hyvää ja tykkään olla täällä. Työkaverit ja työyhteisö sekä ihanat asiakkaat. Täällä on tavannut ja ystävystynyt niin kivojen, älykkäiden ja huipputyyppien kanssa. Se on hirveän suuri plussa. Lisäksi oppii koko ajan, kun on sellaisten alojen huippuosaajia, mistä ei tiedä hölkäsen pöläystä. Moni tykkää jutella ja ihmisten kohtaaminen on kivaa. UniSportin asiakkaissa on monenlaisia ja monen ikäisiä ihmisiä. Usein ihmiset tykkäävät käydä samantyyppisillä ihmisillä hierottavana, joten kaikenlaisille ja kaikenikäisille hierojille on tarvetta, mikä on kiva. Ei voi valittaa, tykkään hirveästi mun työstä ja UniSportista.

Olen ylpeä UniSportilainen. Meillä on tiivis porukka, joka pitää yhtä. Minulle on tärkeää, että mun työpaikka ja arvot kohtaavat. UniSportilla on hyvä tarkoitus ja konsepti tuoda hyvinvointia kaikille, erityisesti yliopistolaisille ja se on asia, jonka takana voi seistä. Uskon muutenkin hyvinvointipalveluihin. Tarve meidän palveluillemme ei ainakaan vähene, etenkään näinä aikoina.

Kaikki toimii täällä niin kuin pitää ja koko ajan on menty parempaan suuntaan. Hierojia otetaan vielä paremmin nykyään huomioon ja olemme kiinteä osa UniSportia ja meillä on oma yhteyshenkilö. Ei tarvitse jäädä miettimään, kenelle laittaa viestiä. Kaikki tilat ovat myös huippuhienot. Itse hieron nykyään vain Kluuvissa ja siellä on mahtavat olosuhteet. Kaikki tarvikkeet ja systeemit toimii niin kuin on sovittu ja siihen voi luottaa. Jos jokin on pielessä ja huutaa apua, niin joku tulee auttamaan. Esimerkiksi kerran, kun pöytä oli rikki ja seilasi itsekseen, niin se korjattiin heti. Kaikki, mitä pyydetään ja tarvitaan, tehdään heti.

Miten UniSportin palvelulupaus ”Autamme tekemään hyviä valintoja” näkyy työssäsi asiakkaan kanssa?

Mun työhön kuuluu myös ohjausta ja neuvontaa, autan asiakasta arjessakin elämään paremmin. Kannustan asiakkaita aina kun on tarvetta. Tuputtaminen ei ehkä ikinä ole hyvä, mutta jos joku on aloittanut jonkun hyvän jutun, niin koitan intoilla, että tuohan on hyvä. Esimerkiksi aloittanut uuhen jumpan, niin kannustan, että tuohan on hyvä jumppa sinulle! Tietysti myös täytyy katsoa sen ihmisen mukaan. Jos joku on huippu-urheilija ja toinen ei ole juurikaan liikkunut, niin heille puhuu eri tavalla. Siihen tulee sellainen tatsi ja osaa lukea tilannetta, kun tapaa tuhansia ja tuhansia ihmisiä.

Joskus on vaivoja, joita en osaa parantaa ja se on kurjaa. Parantaisin kaikki ihmiset, jos osaisin, mutta siihen ei aina pysty. Jos tulee vaiva, johon ei ole työkaluja, suosittelen jotain ammattilaista ja aina ohjaan eteenpäin. Usein se on ihan lääkäri, jos asiakas ei ole käynyt ennen hierontaan tuloa lääkärissä. Lisäksi suosittelen fysioterapiaa ja osteopatiaa sekä usein voice massagea. Purentaongelmat ovat nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus. Ilokseni olen huomannut, että asiakkaat noudattavat neuvoja aika usein ja tekee niin kuin mä sanon. Me pystymme vaikuttamaan pehmytkudosongelmiin, mutta jos se ongelma on jossain muualla niin sitten neuvon asiakkaita menemään eteenpäin muille asiantuntijoille.

Miltä tyypillinen työpäiväsi näyttää ja mikä työssäsi on parasta?

Monet hierojat tekevät iltapainotteisesti, koska tyypillisesti asiakkaat haluavat tulla työpäivän jälkeen. UniSportilla olen saanut kuitenkin aina tehdä päivällä töitä, ensimmäinen hieronta alkaa 9.45 ja viimeinen loppuu 16.15. Kotona hieron sitten iltapainotteisesti. Minulla on viisi tunnin asiakasta. Näin jää aikaa olla myös perheen kanssa.

Työpäivään sisältyy pyykkihuoltoa, paikkojen hinkkausta ja desinfiointia. Katson aina huoneessa, miltä se näyttää asiakkaan silmiin ja pyyhin lattiaakin, jos siltä tuntuu. On tärkeää, että huoneessa on siistiä. Itsekin arvostan siisteyttä hieronnassa käydessäni. Tietysti sitten myös asiakkaiden kirjaamista, se on lakisääteinen juttu. Kirjaukset tulee olla tehtynä aika tarkastikin, henkilötiedot ja mitä on tehty sillä kertaa ja mitä on ollut. Se jää sitten seuraavalle hierojallekin tietoon.

Parasta työssä on asiakkaat. Tykkään keskittyä yhteen ihmiseen kerrallaan ja yritän olla sellainen läsnäoleva hieroja sekä kuunnella sitä asiakasta. Mutta tykkään myös ihan hirveästi hieronnastakin, ihan siitä hierontatyöstä. Se sopii hyvin minulle ja mun kropalle. Jotain rasitusvammoja on ollut välillä, mutta se on ollut pientä. Tämä on ihan super hieno työ ja olen iloinen ja onnellinen hieroja. Mä todella rakastan mun työtä.

Miten UniSport tukee työskentelyä?

Henkilökuntaetuina saamme käydä hieronnassa halvalla sekä kausikortin ilmaiseksi käyttöön. Kiitos työstä tulee pääosin asiakkailta, sillä esihenkilö ei tietenkään näe sitä meidän työtämme samalla tavalla, vaikka palautetta varmasti tulee ylemmäksikin.
Koulutusta kannustetaan ja niitä on järjestetty myös enemmän UniSport Conventioneiden yhteydessä ja ne ovat tosi kivoja. Joskus olen saanut vapaapäivän, jolloin koulutus on niin sanotusti maksettu puolestani. Me hierojat tehdään omissa kopeissamme töitä, eli toisten näkeminen on aika vähäistä ja usein vain moikkaillaan käytävällä. Koulutuksissa pääsemme näkemään toisiamme sekä jakamaan omia tapoja ja näkemään, että ai niin noinkin voi tehdä, vaikka sen asian olisi jo tiennyt. Meillä on kuitenkin omaa osaamista kaikilla. Monet nuoret opiskelevat fysioterapiaa tai osteopatiaa, mikä on ihan erilaista ammattiosaamista, jota on kiva kuulla ja jakaa.

Mitä UniSportiin hakevan hierojan tulisi tietää ja kenelle UniSport sopii?

UniSport on ihan mahtava paikka tehdä töitä. Tervetuloa ja rohkeasti sekaan vaan, UniSportille töihin vaan kaikki! Naishieroja tarvittaisiin, niitä toivon meille aina lisää, vaikka nuo miehet ovat myös todella hyviä hieromaan. Yliopistolla on paljon naisia opiskelemassa sekä töissä ja monet haluavat naishierojan.